Objekt Pajzl u Jakuba Vyšší Brod Hodnocení hodnoceni3.jpg

Popis

Hospoda Pajzl u Jakuba je součástí nejmenšího jihočeského minipivovaru. Ve sklepních prostorách se zde vyrábí klasickou metodou 12° světlý ležák Jakub s vyšší hořkostí a 14° tmavý speciál Jakub s čokoládovým sladem.

 

Něco o pivu Jakub:

Vaří se klasickou dekokční metodou, která je typická pro česká piva. Používáme bezvýhradně jen tradiční suroviny jako slad, vodu, chmel a ušlechtilé pivovarské kvasnice. /Bohužel je tato zásada čím dál tím častěji porušována zejména velkými pivovary, které ve snaze ušetřit suroviny přidávají do piva náhražky sladu, stabilizátory a barviva./ Pivo necháváme zrát za nižších teplot, čímž nijak neurychlujeme celý proces kvašení a ležení.  Máte tak jistotu, že je vždy čerstvé, správně prokvašené a uleželé. Pivo je nefiltrované a nepasterované, čímž si uchová všechny zdraví prospěšné látky a vitamíny. Vyšší hořkost působí nejen chuťově příjemně, ale má i blahodárný vliv na trávení.

Jak pivo vyrábíme?

Důležitým kritériem při výrobě dobrého piva je dodržování typicky českých postupů. Samozřejmě i hygiena a čistota je nedílnou součástí úspěšného výrobního procesu.

V třínádobové nerezové varně o objemu 200 l vyrážené mladiny postupně probíhají fáze vystírání, rmutování, scezování a chmelovar.

Poté se ochlazená mladina zakvasí ušlechtilými pivovarskými kvasnicemi. Hlavní kvašení trvá zhruba 1 týden při teplotě 10°C.

Dokvašování probíhá v ležáckém sklepě při teplotě 2°C 50 dnů i déle podle typu vařeného piva.

 

Zajímavost k pivovaru:

Pivovar byl postaven a zprovozněn roku 2008 ve sklepních prostorách jednoho z historických domů vyšebrodského náměstí. Sklepy prošly kompletní rekontrukcí tak, aby mladý majitel a sládek Jiří Fojtl mohl obnovit tradici práva várečného. Pivovar je se svým maximálním ročním výstavem cca 500 hl, nejmenší v jihočeském kraji. Avšak má na co navázat. Ve vyšebrodském cisterciáckém klášteře se poprvé pivovar uvádí již v roce 1380 a další, Měšťanský pivovar působil ve Vyšším Brodě v letech 1530-1944.

 

Po dlouhých desetiletích bude mít Vyšší Brod znovu svůj pivovar. Tradici "práva várečného" se zde chystá oživit Jiří Fojtl.

Ve svém minipivovaru bude mladý pivovarník vařit Jakuba. Název má připomínat jednoho z prvních klášterních sládků. Ročně chce Fojtl vyrobit na 500 hektolitrů nejoblíbenějšího pěnivého moku. Půjde tak o nejmenší komerční pivovárek na jihu Čech.

K pivařině přitom mladý nadšenec poprvé takříkajíc přičichl asi v roce 2006. Inspiraci našel v pšeničném pivu v rakouském Aigenu. To mu zachutnalo natolik, že po návratu domů si zkusil uvařit své vlastní. Nakoupil nejnutnější vybavení a s kamarádem vyrobili první várku, takzvaně z prášku, tedy ze sušených kvasnic a pivního polotovaru.

Pak už byl jen krůček k tomu, že si ho uvaříme už od sladu, pěkně celým postupem," přiblížil Fojtl své pivovarnické začátky.

Měsíce trvalo, než sehnali nutné vybavení, část získali i z jiného minipivovaru. Jako zázemí posloužil sklep babiččina domu, kde se z nevyužívané sauny stala chladírna. Kamarád však u projektu nezůstal, a tak zbyl Fojtl na vše sám. Informace hledal na internetu, udělal si kurz vaření piva, sbíral informace i u svých zkušenějších kolegů. Jelikož ale ve sklepě začalo být málo místa, hlavně kvůli spilce a ležáckému sklepu, musel najít nové prostory. Zrodil se nápad založit komerční minipivovar.

zdroj: www.vysebrodskyminipivovar.cz

Otevírací doba

Pondělí - Čtvrtek     11:00 - 22:00

Pátek - Sobota     11:00 - 24:00

Neděle   11:00 - 22:00

ID číslo objektu

SG 123

GPS souřadnice

14°18' 45.0" / 48°36' 58.0"

Poloha

Vyšší Brod - v dolní části náměstí, směrem na Dolní Dvořiště.

Provozovatel

Jiří Fojtl
Vyšší Brod
Kaplická 28
PSČ 38273

tel: 777 280 610
email: Jiri.Fojtl@seznam.cz
www: www.vysebrodskypivovar.cz

Zobrazeno: 990x